Blog

Dan obitelji – online predavanje “Zdravstvena kriza: Kako smo mi?”

Međunarodni dan obitelji – Priopćenje
Međunarodni dan obitelji obilježava se 15. svibnja. Proglašen je od strane Ujedinjenih naroda još 1989. godine, a u svijetu je prvi puta obilježen 1994. godine, pod sloganom „da obiteljski dan ne čine stvari, nego srdačni odnosi roditelja i djece“.
Ovaj dan obilježava se s namjerom da se obitelji, kao temeljnoj jedinici društva, od strane međunarodne, nacionalne i lokalne zajednice, prizna nezamjenjiv značaj kojeg obitelj ima u brizi za sve njezine članove, a naročito u podizanju i odgoju djece i mladih.
Obiteljski centar koji djeluje na području Istarske županije, upravo Međunarodni dan obitelji obilježava i kao svoj rođendan, obzirom da je po svojem osnivanju 2007., po prvi put građanima otvorio svoja vrata u svibnju 2008. godine, kada je započeo s radom kao ustanova. Različiti preventivni programi i savjetovalište u kontinuitetu su dostupni građanima do danas, iako je tijekom 2014. zbog zakonskih promjena Obiteljski centar nastavio djelovati kao podružnica Centra za socijalnu skrb Pazin. Naše usluge je tijekom 13 godina koristilo više od 6000 građana, u okviru Obiteljskog savjetovališta ili različitih grupnih preventivnih programa (radionice s roditeljima, djecom, mladima, edukacijske aktivnosti i programi).
Usmjereni smo stvaranju pozitivnog okruženja za obitelj u zajednici, te prvenstveno promociji i zaštiti prava djece.
Povodom Međunarodnog dana obitelji, kojega i ove godine obilježavamo u posebnim okolnostima, u suradnji s Gradom Pula i Istarskom županijom, organiziramo online predavanje s temom: „ZDRAVSTVENA KRIZA: KAKO SMO?“.
Predavanje će održati MIA ROJE ĐAPIĆ, mag. psihologije iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Predavanje je zakazano za:
-20. svibnja 2021. (četvrtak) od 12 do 13,45 sati.
Aktualna zdravstvena kriza vezana uz pandemiju COVID-19 traje već dugo, a neizvjesno je koliko će još trajati. Vjerujemo da ćemo se “izboriti” s virusom, ali mnogi se pitaju kako se “izboriti” sa svim posljedicama koje već sada osjećamo. Posebno je teško roditeljima, koji imaju dvostruku odgovornost – brige o sebi i brige o djeci.
-Što kažu istraživanja o mentalnom zdravlju djece i roditelja u inozemstvu i kod nas?
-Što smo mogli naučiti iz iskustava ranijih zdravstvenih i društvenih kriza?
-Kako razumjeti što nam se događa i zašto nas “žulja” novo normalno?
-Što nam može pomoći, što nas čeka u budućnosti i kako podržati obitelji?
Odgovore na ova pitanja nastojat ćemo zajedno istražiti kroz predavanje, kao i ponuditi jasne i konkretne smjernice za jačanje psihološke otpornosti obitelji. Ova aktivnost usmjerena je osnaživanju osoba koje se iz profesionalne ili roditeljske uloge susreću s djecom i mladima: predstavnicima obrazovnih ustanova, članovima školskih vijeća roditelja, predstavnicima zdravstva, socijalne skrbi, pravosuđa i policije, pulskog sveučilišta, udruga, jedinica lokalne samouprave, predstavnicima medija i drugima.

Poruka svim roditeljima u našoj županiji:
Sretan vam 15. svibnja, Međunarodni dan obitelji!
Najviše što možete pružiti vašoj djeci je – vaša posvećenost i vaše VRIJEME!

CZSS Pazin-Podružnica OBITELJSKI CENTAR
Pula, Sergijevaca 2/III-052/391-425

Leave a Comment (0) ↓
Skip to content