Blog

NOVO: OBITELJSKI CENTAR , PODRUČNA SLUŽBA ISTARSKA

 

Poštovani korisnici, suradnici, kolege…

Obavještavamo vas kako je s 01.01.2023.g. došlo do statusnih promjena te će dosadašnja Podružnica Obiteljski centar pri Centru za socijalnu skrb Pazin, svoje djelovanje nastaviti kao Obiteljski centar – Područna služba Istarska a sukladno odredbama Zakona o socijalnoj skrbi (NN 18/22, 46/22, 119/22) te Statuta Obiteljskog centra koji je stupio na snagu 18.11.2022.g.

Stručni tim čine:

v.d. voditeljice područne službe – Milena Poturiček, dipl. soc. radnica

stručne radnice:

Irena Krajcar Kokalj, prof. psihologinja

Tatjana Kapuralin, prof. socijalna pedagoginja

Jelena Pereša, dipl. pravnica

Blanka Relota, mag. socijalna radnica

 

Kontakt: 052/391-425

Email: czss.pazin_obiteljskicentar@optinet.hr

Do otvaranja službene web stranice Obiteljskog centra, sve obavijesti o aktivnostima Područne službe Istarske, možete pratiti na ovoj web stranici.

 

Stručni tim

Područne službe Istarske

Leave a Comment (0) →

KREĆU PRIJAVE NA RADIONICE PROGRAMA „RASTIMO ZAJEDNO I DALJE“

 

Program radionica s očevima predškolske djece „Rastimo zajedno i dalje“ je ciljani program podrške roditeljstvu u situaciji razdvojenog roditeljstva (uslijed razvoda braka ili izvanbračne zajednice). Razvijen je od strane autorskog tima hrvatskih stručnjaka uz podršku UNICEF-a i Ministarstva nadležnog za socijalnu skrb.

Korisnici: očevi djece u dobi od 0 do 7 godina koji žive razdvojeno roditeljstvo (neovisno o tome živi li dijete/djeca s majkom ili ocem).

Opći ciljevi Programa:

omogućiti razmjenu informacija i podrške koja će očevima u situaciji odvojenog roditeljstva koristiti da:

-razviju/jačaju svoj odnos s djetetom te podrže djetetovu zdravu prilagodbu i razvoj

-se osnaže/razvijaju u ulozi oca

-razvijaju/unapređuju suradničko suroditeljstvo.

Pristup Programskih aktivnosti usmjeren je na djetetove razvojne potrebe i očeve sposobnosti da ove potrebe razumije i zadovolji – usmjeren na snage , a ne na deficite.

Program će se provesti kroz 8 radionica koje će se održavati 1 x tjedno u poslijepodnevnim satima.

Planirani početak Programa je 28.03.2023. u 17,30 sati na adresi Sergijevaca 2, Pula.

Pozivamo zainteresirane očeve djece predškolske dobi koji žive razdvojeno roditeljstvo da nam se jave u Obiteljski centar Područnu službu Istarsku na tel. 052/391-425 radi individualnog razgovora te pripremu na sudjelovanje u grupi do 24.03.2023.  g.

 

Voditeljice radionica:

Blanka Relota, mag. socijalnog rada

Jelena Pereša, dipl. iur

Leave a Comment (0) →

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

 

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog, u spomen na sestre Mirabel, političke aktivistkinje koje je 25. studenog 1960. godine u Dominikanskoj Republici dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Obilježavanjem Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama svake godine otvara se i 16 dana aktivizma – globalna kampanja predvođena organizacijama civilnog društva koja traje do Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. prosinca, a za cilj ima podići svijest o problemu nasilja nad djevojčicama i ženama. Unatoč povećanju svijesti javnosti i nešto boljem rješavanju problema nasilja nad ženama, ono je i dalje  najprisutniji oblik kršenja ljudskih prava. Nasilje nad ženama intenziviralo se uslijed pandemije COVID-19, a aktualna klimatska kriza, globalni konflikti i ekonomska nesigurnost dodatno su opterećenje za već izražen problem.

Najzastupljeniji oblici nasilja nad ženama su nasilje u partnerskim odnosima (fizičko, psihološko, seksualno i ekonomsko) i seksualno uznemiravanje. Pri razumijevanju problema nasilja nad ženama, velik dio uzroka za njegovu pojavnost i perzistenciju pripisuje se rodnoj neravnopravnosti i visokoj društvenoj toleranciji na diskriminatoran tretman žena.

Globalne procjene veličine problema ukazuju na to da otprilike jedna u tri žene u nekom trenutku svog života doživi tjelesno ili seksualno nasilje, najčešće od strane svog partnera. Takvi oblici nasilja ne pogađaju samo odrasle žene, gotovo četvrtina djevojaka u adolescentnim vezama doživi tjelesno ili seksualno nasilje. Slučajevi ubojstva, kao najekstremnijeg oblika nasilja nad ženama, u posljednjih su godinu dana često bili predmet vijesti u Republici Hrvatskoj. Pravobraniteljica za ravnopravost spolova Republike Hrvatske u svom izvješću za 2021. godinu istaknula je kako, unatoč trendu pada ukupnog broja ubijenih žena, raste negativan trend porasta broja ubijenih žena od strane bliskih osoba. Globalno, čak 38% ubojstava žena počinjeno je od strane njezinog bivšeg ili sadašnjeg partnera.

Žrtve nasilja, zbog iskustva nasilnog incidenta ili kroničnog nasilja, često imaju povećane potrebe za zdravstvenom pomoći. Čak i kad nisu fatalne, posljedice nasilja po zdravlje žrtve često su teške i dugotrajne.

 • 42% žrtava prijavljuje ozljedu nastalu uslijed nasilja
 • U nasilnim odnosima češća je zaraza spolno prenosivim bolestima
 • U odnosu na osobe koje nisu u nasilnim odnosima, žrtve nasilja dvaput češće boluju od depresije
 • Među žrtvama nasilja češća je zlouporaba alkohola

Osim navedenih, zdravstvene posljedice nasilja mogu uključivati i česte ili intenzivne glavobolje, intenzivnu bol u različitim dijelovima tijela, probavne tegobe i smanjenu pokretivljost.

Svi, ako želimo, možemo pomoći borbi protiv nasilja nad ženama:

 • Informirajmo se o problemu nasilja nad ženama
 • Ako znamo da netko nama blizak trpi nasilje, važno je usmjeriti svoje napore u očuvanje odnosa sa žrtvom – socijalna mreža je važna
 • Ako svjedočimo nasilju, prijavimo događaj nadležnim institucijama – policiji na 192 ili lokalnom državnom odvjetništvu

Obiteljski centar Pula obilježava ovaj dan sudjelovanjem stručne radnice Jelene Pereša na panel raspravi u Pazinu u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Pazina.

Detaljnije možete pročitati na mrežnoj stranici Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

 

Leave a Comment (0) →

Intervju Ninoslava Pećnik – “Rastimo zajedno”

Nakon dogovora u našem OC Pula, molim Vas za sudjelovanje i  odgovore; željeli bi, naravno ako je moguće, jedan kratak intervju sa Vama povodom ovogodišnje Konferencije “Rastimo zajedno”. Intervju želimo objaviti na  našim web stranicama . Ujedno Vas molimo i za dopuštenje objave slika sa konferencije.

Hvala Vam za trud i sudjelovanje!

 

Imate naravno dopuštenje za objavu slika – vjerujem da ih možete skinut s FB CRZ https://www.facebook.com/photo/?fbid=163241009686505&set=a.163246386352634

8102022/?fbclid=IwAR0rDS_HX8fmRZP5RX28Y6g5U2pGdBATcgnsh00VWnr_JE6HQEc2YyivsxM

 

Kada bi mogli opisati “Rastimo zajedno” u 3 rečenice, što bi rekli?

 

“Rastimo zajedno” je zajednički naziv programa podrške roditeljstvu usmjerenih osnaživanju roditelja u različitim životnim situacijama (sve naše boje 😊), s krajnjim ciljem ostvarivanja razvojnih, zaštitnih i participativnih prava svakog djeteta rane dobi u njegovoj obitelji.

“Rastimo zajedno” je i snažna, razgranata multiprofesionalna i multisektorska mreža stručnjaka za podršku roditeljstvu i ranom razvoju djece iz dječjih vrtića, obiteljskih centara, udruga, rehabilitacijskih centara, dječjih domova koji vode istoimene programe podrške roditeljima predškolske djece. Povezuje ih posvećenost zajedničkoj vrijednosti – dobrobit najmlađe djece i njihovih roditelja – te izbor da joj doprinesu kroz vođenje programa Rastimo zajedno.

O programima i mreži posebnu brigu vodi Centar “Rastimo zajedno”, udruga s tri zaposlenice i šezdesetak članova, koja kroz brojne projekte nastoji osigurati kvalitetu i razvoj programskih aktivnosti te širiti dostupost podrške roditeljima i voditeljima.

 

 

Po čemu je je ovogodišnja konferencija drugačija od ostalih?

 

Svim je konferencijama zajedničko da generiraju novu motivaciju i inspiraciju za daljnji trud i rad u provedbi programa i aktivnosti. rad. Prošlogodišnju, 10. konferenciju imali smo u Istri, suorganizator je bio DV Neven iz Rovinj i bilo je krasno.

Tema ovogodišnje konferencije bila je Suradnja kroz koju rastemo, a novo je bio uvodni panel “Partnerstvo na djelu” koji je omogućio da čujemo neposredni glas roditelja koji su sudjelovali u programima kao i glas voditeljica i voditelja.

Koji su posebni izazovi programa?

Izazova s kojima se nose voditelji različitih programa ‘Rastimo zajedno’ te Centar Rastimo zajedno u svojim nastojanjima da ih podrži ima jako puno.

Prije svega, tu su brojne, stare i nove potrebe roditelja i djece na koje stručnjaci – voditelji u njihovom okruženju imaju priliku i odgovornost odgovoriti, a mi u Centru Rastimo zajedno im nastojimo pružiti korisne alate i podršku za to. Tako se razvijaju novi programi i aktivnosti, nove radionice,materijali za roditelje i voditelje ili pak se osuvremenjuju neki postojeći programi.

Voditeljima u sustavu odgoja i obrazovanja potrebno je sustavno prepoznavanje angažmana u provedbi različitih programa i aktivnosti u području suradnje s roditeljima, više stručne podrške i supervizije postojećim voditeljima te edukacija novih voditelja.

Voditelji u sustavu socijalne skrbi nastoje osigurati preduvjete za kontinuiranu provedbu različitih ciljanih programa što je također ogroman izazov u razdoblju organizacijskih promjena s kojima se obiteljski centri suočavaju.

Veliki je izazov osigurati stabilno financiranje udruge koja je neophodna za kontinuitet  ovakve provedbe programa u suradnji sa stranom mrežom suradnika i provoditelja.

 

Brojke – statistika koju možemo vidjeti na web stranicama “Rastimo zajedno” su impozantne, za svih 10 programa; što vama znače, govore…u odnosu na sam početak – start?

 

Taj nas brojke vesele, a njihov kontinuirani rast potvrđuje da je ovo što radimo vrijedno i potrebno. Od prve grupe voditelja koja je krenula provoditi program “Rastimo zajedno” 2008. godine do danas puno smo toga zajedno razvili i posadili.

Mijenjali smo se, osuvremenili univerzalni progam i razvili niz novih ciljanih programa te aktivnosti poput serije interaktivnih online predavanja RZ mini. Uključili smo nove suautore i edukatore,  uz zadržavanje ključnih vrijednosti pristupa kojeg njegujemo u svim programima i aktivnostima Rastimo zajedno.

U ulozi suautorica i edukatorica, ključni su doprinos dale i stručnjakinje iz obiteljskog centra u Puli, u razvoju i provedbi svih ciljanih programa (Rastimo zajedno i mi, Rastimo zajedno Online, Rastimo zajedno u novoj obitelji) te u ulozi članice Upravnog odbora i razvoju Centra Rastimo zajedno, posebno Podružnice za Istru koja je provodila petogodišnji projekt “Rastimo zajedno u Istri”.

 

Vaša vizija za budućnost “Rastimo zajedno”?

 

Vjerujem da će “Rastimo zajedno” i dalje koristiti roditeljima, djeci i stručnjacima koji s njima rade.  Voljela bih da RZ autori, eduktori, voditelji svi zajedno učimo, integriramo kreativnost i inovaciju s beskompromisnom predanošću temeljnim vrijednostima podrške roditeljstvu i standardima kvalitete u razvoju, provedbi i evaluaciji programa, kao i u edukaciji novih voditelja  te kontinuiranoj stručnoj podršci educiranim voditeljima. Mislim da je ova nacionalna mreža voditelja Rastimo zajedno (koja je i prerasla nacionalne okvire)  nešto zaista vrijedno i jedinstveno. Ona mijenja sustave iznutra… Voljela bih i da uspješno rastemo kroz stalnu smjenu generacija – ‘RZ mame’ sve su više ‘RZ bake’, a ‘RZ djeca’ odrastaju i vode programske aktivnosti ususret novim horizontima… Imamo i korijene i krila 😊

Tatjana Kapuralin i Ninoslava Pećnik

 

Leave a Comment (0) →

Međunarodni dan prava djeteta

 

Svake godine 20. studenog, obilježava se Međunarodni dan prava djeteta, dan kada se svuda u svijetu slavi obljetnica usvajanja Konvencije o pravima djeteta.

 

Generalna skupština UN-a je toga dana 1959. godine usvojila “Deklaraciju o pravima djeteta”, a 1989. godine “Konvenciju o pravima djeteta”. Njome se pokušalo odrediti specifične potrebe djece i mladih, njihovi specifični problemi vezani uz razvoj, odrastanje, podređenost odraslima, iskorištavanje, zlostavljanje. “Konvencija o pravima djeteta” je najviše puta ratificirani dokument o ljudskim pravima u cijelom svijetu, ali je provedba još uvijek nedovoljna.

 

Na taj dan, diljem cijelog svijeta, organizacije koje se bave promicanjem prava djeteta, svojim aktivnostima  pokreću akcije i posebno snažno zagovaraju za najvažnija pitanja s kojima se suočavaju djeca i mladi.

 

Na odraslima je da provode i promoviraju prava djece, ali da uključe i samu djecu u raspravi i odlučivanje o njihovim pravima i potrebama.

 

Dječja prava iz Konvencije o pravima djeteta su:

Prava preživljavanja (hrana, smještaj, stanovanje, zdravlje, životni standard).

Razvojna prava (razvoj, odgoj i obrazovanje, obitelj, kultura, identitet).

Prava sudjelovanja (donošenje odluka, druženje, izražavanje, pristup informacijama).

Prava zaštite od: zlostavljanja, zanemarivanja, izrabljivanja, mučenja, otmice, prostitucije.

 

 

Međunarodni dan prava djeteta izvrsna je  prilika da zajedno sudjelujemo u kreiranju bolje budućnosti:

 • u kojoj svako dijete ima jednake prilike za učenje, zaštitu i skrb,
 • bez diskriminacije za svako dijete,
 • u kojoj svako dijete ima priliku napredovati.

 

 

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH za naredno je razdoblje izradilo „Nacionalni plan za prava djece u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2022. do 2026. godine“.

 

Nacionalni plan za prava djece u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2022. do 2026. godine nastavlja kreirati politiku zaštite prava djece, s ciljem osiguranja uvjeta zaštite prava svakog djeteta bez iznimke i davanja prednosti najboljem interesu svakog djeteta. Promiče cjelovito unaprjeđenje zaštite prava djece kroz zajedničko djelovanje cjelokupnog sustava i svih dionika koji sudjeluju u izmjeni i prilagodbi postojećih zakona i akata, u okviru međuresorne suradnje. Stoga aktivnu ulogu imaju svi čimbenici koji pridonose zaštiti prava djeteta, a koji zajedno omogućuju optimalan razvoj djeteta. Očekivani ishodi postavljenih posebnih ciljeva i mjera se očekuju u vidu suzbijanja diskriminacije i socijalne isključenosti djece, s naglaskom na zaštiti mentalnog zdravlja djece te davanju podrške roditeljima kod podizanja djece u otežanim okolnostima. Također se postavljaju mjere za zaštitu djece od svih vrsta nasilja, koje ugrožava socijalni razvoj i integritet djeteta, te se ističe važnost unaprjeđenja sustava za eliminaciju svih oblika nasilja nad djecom, počev od tjelesnog, psihičkog i seksualnog zlostavljanja, nasilja u obitelji, ali i nasilja među vršnjacima te nasilja u digitalnoj sferi. Postavljenim i provedivim mjerama očekuju se ishodi u poticanju većeg sudjelovanja djece u odlučivanju na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, čime ih se smatra aktivnim dionicima društvenih procesa u okviru kojih izražavaju pravo na slobodno izražavanje svog mišljenja o svim pitanjima koja se na njih odnose. Djeci će se kroz postavljene mjere pružiti sustavna potpora u digitalnom okruženju s kojim djeca sve ranije dolaze u doticaj, a uz razvoj medijske pismenosti korištenje digitalne tehnologije može imati pozitivne učinke na razvoj djece. U slučajevima u kojima su djeca uključena u sudske postupke i imaju bilo kakav dodir sa zakonima, pravosuđe prilagođeno djeci je smjernica postupanja u postupcima koji se odnose na djecu.

 

Konvencija o pravima djeteta_full

Konvencija o pravima djeteta_ikone

 

DJEČJA PRAVA

(Ivana Semov, 6.d., “ZRNO” ožujak-lipanj 2000.; časopis za obitelj, vrtić i školu)

 

Mama mi kaže da stišam muziku,

tata mi kaže da učim matematiku.

Sestra mi ne da mira,

i stalno me nešto dira.

Po cijeli dan slušam u kući:

“Ivana uči! Ivana uči!”

A ja sam još dijete,

i ne znam zašto mi prijete.

Imam i ja svoja prava:

da legnem kad mi se spava,

da pjesme slušam i pišem,

da slobodno dišem.

Kada će veliki shvatiti

da i mi djeca možemo patiti?

Bilo zbog ljubavi tužne,

bilo zbog ocjene ružne.

Svega mi je puna glava,

hoću i ja svoja prava!

 

Leave a Comment (0) →

Kreču upisi na radionice Programa Junior + za 2022.g.!

 

Poštovani roditelji, draga djeco,

 

Obavještavamo vas da Udruga Art studio u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Pazin – Podružnicom Obiteljski centar Pula i ove godine provodi program namijenjen obiteljima – roditeljima I njihovoj djeci, pod nazivom “Junior +”.

 

U tijeku su upisi na radionice koje će se održavati u prostorima Art studija u Centru gradskih udruga Karlo Rojc a koje započinju od petka 26. kolovoza te završavaju u prvom tjednu listopada u Dječjem tjednu.

 

Upisujemo ukupno 16 obitelji s djecom predškolskeiI osnovnoškolske dobi.

 

Specifičnost ovog programa očituje se u pohađanju radionica roditelja i djece zajedno te je potpuno besplatan za naše polaznike.

 

Na početku programa održat će se predavanje za roditelje“ Izazovi roditeljstva – što možemo učiniti za našu djecu, sebe i obitelj?”

 

Radionice vodi Igor Fabris iz Udruge Art studio te će se provoditi jedanput tjedno  (ponedjeljkom , odnosno, petkom) za dvije grupe polaznika,

U svakoj grupi može biti po 8 obitelji,

 

Stoga vas i ove godine pozivamo da se prijavite na broj Obiteljskog centra: 391 425, te osigurate svoje mjesto na radionicama.

 

Napomena: Ukoliko budu od strane HZJZ izrečene epidemiološke mjere radi prevencije širenja koronavirusa, radionice će se održavati uz poštivanje svih mjera radi očuvanja zdravlja naših polaznika.

 

 

Vidimo se!

 

Jelena Pereša

KoordinatoricaPrograma Junior +

Centar za socijalnuskrbPazin

PodružnicaObiteljskicentar Pula

 

Leave a Comment (0) →

PRIJAVE ZA DJECU I VOLONTERE NA KREATIVNE RADIONICE

KVARTOVSKI ĐIR 2022.

PRIJAVE ZA DJECU I VOLONTERE NA KREATIVNE RADIONICE
Obiteljski centar, kao podružnica Centra za socijalnu skrb Pazin, već dugi niz godina,
tijekom ljetnih praznika, organizira besplatne kreativne radionice Kvartovski đir za učenike
osnovnih škola.
Ove godine vođeni smo idejom „U mom kvartu, ja mogu…….” čiji je cilj potaknuti
djecu da razmotre mogućnosti koje imaju za provođenje kvalitetnog vremena za druženje s
prijateljima u svom kvartu te dodatno istražiti prostore i mogućnosti koje on pruža. Polaznici
će tako imati priliku predstaviti svoj kvart ostaloj djeci s područja Grada Pule i njegove
okolice i to na izložbi radova koja će se održati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula po
završetku radionica. Tijekom radionica s polaznicima će se raditi na osnaživanju i
opismenjavanju socijalno-emocionalnih kompetencija i interpersonalnih vještina, učenju
tolerancije na različitosti i sl.

Radionice će se odvijati kroz 12 susreta tijekom srpnja, tri puta tjedno,
ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 12 sati, a vodit će ih vanjske suradnice Obiteljskog
centra uz pomoć mladih volontera/ki.
I ove godine Program Kvartovski đir je prepoznat kao kvalitetan projekt te sufinanciran
od strane Grada Pule- Pola kroz program javnih potreba u djelatosti socijalne skrbi, zdravstva
i javnog zdravstva za 2022.g.

LOKACIJE:
– OŠ Stoja , Brijunska 5, Pula: likovna radionica, voditeljica Margareta Rakić, mag.
primjenjene umjetnosti
– OŠ Monte Zaro, Boškovićev uspon 24: likovna radionica, voditeljica Petra
Pletikos, mag. primjenjene umjetnosti
– OŠ Veli Vrh, J. Zahtile 1:
1. likovna radionica, voditeljica Ivana Vojnić Vratarić, prof.likovne kulture, te
2. dramska radionica, voditeljica Anja Cvek,odgajateljica i dramska suradnica.

DJECA:
Pozivamo zainteresiranu djecu, da se uključe u kreativne radionice koje će se odvijati
na gore navedenim lokacijama u Puli, tri puta jedno, a započinju u ponedjeljak 04. srpnja te će
trajati do četvrtka 29. srpnja 2022..

VOLONTERI:
Pozivamo mlade između 17 i 27 godina da se prijave za volontiranje na programu.
Opis volonterskog mjesta objavljen je na web stranici Volonterskog centra Istra.
Zabavno druženje i učenje za djecu i volontere, kroz program Kvartovski đir počinje
uskoro, stoga molimo zainteresirane da se prijave što prije.

Dodatne informacije i obavezne prijave: Obiteljski centar: tel. 052/391-425, email:
czss.pazin_obiteljskicentar@optinet.hr

Napomena: Grupe imaju ograničeni broj sudionika. Ostalo je nekoliko slobodnih mjesta te
molimo prijave najkasnije do 30. lipnja.
Svi roditelji prijavljene djece, biti će pozvani na roditeljski sastanak prije održavanja
radionica.

Radujemo se novom ciklusu radionica te vas pozivamo da se prijavite!

Koordinatorica Programa Kvartovski đir:
Jelena Pereša
Podružnica Obiteljski centar Pula

Pula, 23. lipnja 2022.

Leave a Comment (0) →

KVARTOVSKI ĐIR 2022. – OBJAVA POTRAŽNJE ZA VOLONTERIMA/KAMA

 

Obiteljski centar duže od 10 godina u Puli provodi “Kvartovski đir” – ciklus ljetnih kreativnih radionica s djecom od 11 do 15 godina, čiji su ciljevi omogućiti konstruktivno provođenje slobodnog vremena i potaknuti razvoj kreativnih i komunikacijskih vještina. Do sada smo provodili likovno-kreativne, keramičke, dramske i radionice izrade lutaka.
Voditeljice radionica su vanjske suradnice CZSS Pazin (Obiteljskog centra), iskusne u primjeni kreativnih tehnika i radu s grupama djece.Pomoć volontera/ki potrebna je u obliku pripreme i pospremanja prostora, pribora i materijala za rad, dočekivanja i ispraćanja djece iz radnog prostora, podrške djeci u komunikaciji u grupi i s voditeljicom te u izvođenju praktičnih zadataka (pojašnjavanje uputa, pomoć djeci koja ne mogu sama i sl.). Volonteri/ke na taj način, kao izravna podrška i modeli ponašanja, pomažu djeci da kreativno provedu dio svojih ljetnih praznika, razvijaju nove interese i poboljšavaju odnose s vršnjacima.
Uz to, volonteri/ke vode brigu o evidentiranju prisutnosti djece, prikupljanju upitnika, fotografiranju i sličnim poslovima prema dogovoru s koordinatoricom volontera/ki i voditeljicom grupe.
Na kraju ciklusa radionica, volonteri/ke se uključuju i u organizaciju završnog susreta s djecom i roditeljima (izložba, predstava, domjenak ili sl.).

Volontiranje triput tjedno u jutarnjim satima, po 2 sata,
s početkom 4.7. i očekivanim završetkom 29.7.2022. Veselimo se sudjelovanju volontera/ki u pripremi i na otvorenju izložbe dječjih radova planiranom za kraj srpnja ili početak kolovoza.

LOKACIJE održavanja radionica u Puli: osnovne škole Veli Vrh (dvije grupe djece), Stoja, Monte Zaro.
(Ukupno do 30 sati volontiranja.)

 

Potrebne vještine: Traže se mlade osobe od 16 do 29 godina sa sljedećim osobitostima:

– interes za rad i druženje s djecom i za kreativne aktivnosti,
– razvijene komunikacijske vještine,
– uvažavanje različitosti,
– odgovornost,
– spremnost na suradnju i timski rad,
– dostupnost cijelo vrijeme trajanja pojedinog ciklusa radionica.

Posebni zahtjevi: Preduvjet za početak volontiranja je završena priprema za volontiranje u organizaciji Obiteljskog centra (trajanje 2-3 sata).
Leave a Comment (0) →

Obilježavanje 15-te godišnjice osnivanja i djelovanja Obiteljskog centra

 

U lipnju 2007. je donijeta odluka o osnivanju ustanove Obiteljski centar Istarske županije, od strane tadašnje ministrice J. Kosor. Podsjećamo da su ovoj odluci o osnivanju prethodile brojne aktivnosti Grada Pule i Istarske županije, kao i CZSS Pula, u pravcu stvaranja organizacijskih i prostornih uvjeta za rad.

Obiteljski centar je u 2014. nastavio svoje djelovanje kao podružnica Centra za socijalnu skrb, najprije CZSS Pula, a potom CZSS Pazin, zadržavajući svoje sjedište upravo u Puli. Kroz Obiteljsko savjetovalište i različite grupne programe bilo je uključeno više od 6000 naših građana s različitim životnim izazovima. Od iduće godine nadamo se da će se ova djelatnost nastaviti na korist naših obitelji i djece, iako ponovno u novim organizacijskim uvjetima koji proizlaze iz novog Zakona o socijalnoj skrbi, ali i u novom prikladnijem prostoru.

Leave a Comment (0) →

Obilježavanje Međunarodnog dana obitelji u svibnju

 

Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja

-proglašen je od strane Ujedinjenih naroda još 1989. godine, a u svijetu je prvi puta obilježen 1994. godine, pod sloganom „da obiteljski dan ne čine stvari, nego srdačni odnosi roditelja i djece“. Ovaj dan obilježava se s namjerom da se obitelji, kao temeljnoj jedinici društva, od strane međunarodne, nacionalne i lokalne zajednice, prizna nezamjenjiv značaj kojeg obitelj ima u brizi za sve njezine članove, a naročito u podizanju i odgoju djece i mladih.

Obiteljski centar već tradicionalno u svibnju obilježava Međunarodni dan obitelji s više prigodnih aktivnosti:

 1. svibnja 2022. (četvrtak) od 12,30 do 14 sati, u Pazinu, Spomen dom-

-u suradnji s Gradom Pazinom, za naše suradnike koji se bave djecom i mladima, organizira se predavanje na temu: „Uloga obitelji u zaštiti mentalnog zdravlja djece i adolescenata“, predavačica: prof. dr. sc. Mirjana Graovac, dr. med., pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC Rijeka,

 

 1. svibnja 2022. (subota) od 10 do 12 sati, u Puli, Park šuma Šijana-

-zajedničko druženje djece i roditelja „ZAJEDNO U PRIRODI“, prigodni program uključuje sudjelovanje Udruge Birikina s predstavom „Zlatokosa i tri medvjeda“ (namijenjeno djeci mlađeg uzrasta), kao i interaktivnom kreativnom radionicom za grupu djece i roditelja.

 1. svibnja 2022. (srijeda) od 12 do 14 sati, u Puli, Kino Valli-

-TRIBINA o udomiteljstvu u Istri, s premijernom projekcijom filma „ODGOJ NA DRUGI NAČIN“

-s ciljem promocije i razvoja udomiteljstva u Istri, pokrenuta je inicijativa za snimanje prigodnog dokumentarnog filma na temu “Odgoj na drugi način“ (inicijatori: CZSS Pazin, CZSS Pula, Dom za djecu Pula i Podružnica Obiteljski centar)

-autor filma: Danilo Lola Ilić (režija, snimanje, montaža i dr.)

-u filmu sudjeluju stručni djelatnici koji se bave udomiteljstvom (socijalna skrb, škola), predstavnici Grada Pule, ali i dugogodišnja udomiteljica s našeg područja. Financijska podrška je putem Obiteljskog centra osigurana iz IŽ i više JLS: gradovi Buje, pazin, Poreč, Pula, Vodnjan i općina Medulin. Moderatorica tribine je Danijela Dorani, a uvodno izlaganje pripremila je Kristina Pauro, psihologinja CZSS Pula.

 

Leave a Comment (0) →
Page 1 of 7 12345...»
Skip to content