Blog

Predavanje Vide Demarin o psihoneuroendokrinoimunologiji (integrirana strategija protiv stresa)

U okviru Mjeseca borbe protiv ovisnosti, CZSS Pazin – Podružnica Obiteljski centar organizira predavanje “Psihoneuroendokrinoimunologija (PNEI) – integrirana strategija protiv stresa” koje će održati akademkinja Vida Demarin, dr. med., specijalistica neuropsihijatrije, redovita profesorica neurologije u trajnom zvanju Sveučilišta u Zagrebu i predsjednica Međunarodnog instituta za zdravlje mozga.

Predavanje će se održati online, 9. prosinca 2021. (četvrtak) s početkom u 13 sati.

Predavanje je namijenjeno stručnjacima koji rade s djecom i mladima: predstavnicima obrazovnih ustanova, zdravstva, socijalne skrbi, jedinica lokalne samouprave, medija i školskih vijeća roditelja.

Više informacija o predavanju i načinu prijave možete dobiti na kontakte Obiteljskog centra.

Leave a Comment (0) →

Novi program: Rastimo zajedno u novoj obitelji

 

 

Dragi roditelji,

u listopadu 2021. godine počinje provedba novog programa „Rastimo zajedno u novoj obitelji“ putem Zoom-a. Radionice putem Zoom-a provodit će se u nekoliko grupa, a provodit će ih Centar za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“, Dječji dom Zagreb i udruga Na drugi način te Obiteljski centri Bjelovar, Vukovar i Pula.

Radionice su namijenjene roditeljima-posvojiteljima, čija su djeca u dobi od 2 do 10 godina, a koji su postali roditelji prije najmanje 6 mjeseci.

Program „Rastimo zajedno u novoj obitelji“ se sastoji od jednog uvodnog susreta, 11 radionica s roditeljima i 3 radionice zajedničke igre djece i roditelja i u potpunosti se odvijaju putem interneta. Nastao je u okviru programa „I jednaki i različiti – unapređivanje podrške za posvojiteljske obitelji s djecom predškolske i rane školske dobi“ uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Biti roditelj-posvojitelj znači nositi se s roditeljskim izazovima i zadacima koji su slični onima s kojima se susreću biološki roditelji, ali i s nekim specifičnostima vezanim uz posvojenje. Ostvarivanje ciljeva programa pretpostavlja uvažavanje i razumijevanje specifičnosti roditeljstva nastalog putem posvojenja, kao i njegovih sličnosti i razlika u odnosu na biološko roditeljstvo.

O ciljevima radionicamožete saznati klikom na sliku.

Roditelji zainteresirani za uključivanje u program mogu se javiti u CZSS Pazin – Obiteljski centar Pula, Sergijevaca 2, na tel. 052 391-425, 391-721 ili na mail czss.pazin_obiteljskicentar@optinet.hr

Veselimo se zajedničkom druženju!

Leave a Comment (0) →

Konferencija visoke važnosti “Integrirani pristup zaštiti od nasilja u obitelji”

 

Dana 22.09.2021.g. stručna radnica, Jelena Pereša, prisustvovala je, u svojstvu predstavnice Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Istarske županije, Konferenciji visoke važnosti „Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji“ a povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Konferenciju je otvorio g. Andrej Plenković predsjednik Vlade RH te je uvodni govor nastavio i domaćin Konferencije g. Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

Uslijedili su pozdravni govori ministra pravosuđa i uprave , potom, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova te glavne tajnice Vijeća Europe i povjerenice Europske komisije za ravnopravnost spolova.

Zatim su uslijedila plenarna izlaganja uvaženih predstavnica nacionalnih i međunarodnih institucija te panel rasprava stručnjaka iz područja zaštite od nasilja nad ženama i u obitelji.

Konferenciji su nazočili brojni predstavnici nacionalnih institucija i predstavnici udruga civilnog društva koji se u svojem radu, u najvećoj mjeri, bave zaštitom od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Program Konferencije možete pogledati ovdje 

Vijesti -Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH   

Vijesti -Vlada RH    

 

Leave a Comment (0) →

22.09. Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

 

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama ima za cilj podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje. Obilježava se u spomen na 22. rujna 1999. godine kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, a djelatnica suda je teško ozlijeđena. Nasilje nad ženama prepoznato je kao važan javnozdravstveni problem u Hrvatskoj te je posljednjih godina postignut značajan napredak usvajanjem i primjenom Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona, Obiteljskog zakona, Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji te Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja.

Hrvatska je 2012. godine potpisala Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Svrha je ove Konvencije zaštititi žene od svih oblika nasilja i promicati ravnopravnost žena i muškaraca.

Nasilje nad ženama predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava. O ovom problemu treba javno govoriti, a društvo i institucije koje se njime bave treba poticati na međusobnu bolju suradnju i aktivnost. Ženama koje prepoznaju znakove nasilja u obitelji savjetuje se da potraže pomoć, jer u Hrvatskoj postoje organizirane službe koje će im pružiti pomoć i zaštitu. Savjetuje se da nasilje prijave: policiji, zdravstvenoj ustanovi, nadležnom centru za socijalnu skrb, državnom odvjetništvu, nevladinoj organizaciji ili pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. Iako je posljednjih godina u Hrvatskoj postignut značajan napredak u suzbijanju nasilja, potrebno je uložiti daljnje napore u tom pravcu.

Centar za socijalnu skrb Pazin Podružnica Obiteljski centar obilježit će ovaj Dan prisustvovanjem predstojnice Podružnice Obiteljski centar na tradicionalnom Mimohodu u organizaciji Sigurne kuće Istra, koji se održava u Puli, kao i prisustvovanjem predstavnice Podružnice Obiteljski centar, ujedno i članice Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, na Konferenciji „Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji“ u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, koji se održava u Zagrebu.

Leave a Comment (0) →

JUNIOR PLUS – radionice za djecu i roditelje zajedno

Dana 30. kolovoza 2021.g. započele su radionice u Programu Junior plus.

Istog je dana, za novu grupu polaznika, održano, uvodno predavanje: “Izazovi roditeljstva  – što možemo učiniti za našu djecu, sebe i obitelj?” koje je održala Jelena Pereša , koordinatorica programa iz Obiteljskog centra.

Ove godine, upisano je 14 obitelji od kojih 14 roditelja sa 21 djetetom.

Polaznici su podijeljeni u 2 grupe, te radionice pohađaju ponedjeljkom, odnosno, petkom.

Radionice će trajati do prvog tjedna u listopadu kada će 08. listopada biti održano otvorenje izložbe radova polaznika u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula.

Radionice vodi Igor Fabris iz Udruge Art studio.

Našim polaznicima želimo puno uspjeha u radu i s nestprljenjem očekujemo izložbu njihovih radova.

 

Jelena Pereša

Koordinatorica programa Junior plus

Leave a Comment (0) →

Kreču upisi u radionice Junior + za 2021. g.! – POPUNJENO

 

Poštovani roditelji, draga djeco,

 

Obavještavamo vas da Udruga Art studio u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Pazin – Podružnicom Obiteljski centar Pula i ove godine provodi program namijenjen obiteljima – roditeljima i njihovoj djeci, pod nazivom “Junior +”.

 

U tijeku su upisi na radionice koje će se održavati u prostorima Art studija u Centru gradskih udruga Rojc a koje započinju od ponedjeljka, 30. Kolovoza te završavaju u prvom tjednu listopada u Dječjem tjednu.

 

Upisujemo ukupno 14 obitelji s djecom predškolske i osnovnoškolske dobi.

Specifičnost ovog programa očituje se u pohađanju radionica roditelja i djece zajedno te je potpuno besplatan za polaznike.

 

Radionice vodi Igor Fabris iz Udruge Art studio.

 

Na početku programa održati će se predavanje za roditelje “ Izazovi roditeljstva u “koronauvjetima” – što možemo učiniti za našu djecu, sebe i obitelj?”

 

Radionice će se provoditi jedanput tjedno  (ponedjeljkom , odnosno, petkom) za dvije grupe polaznika,  U svakoj grupi može biti po 7 obitelji, uz poštivanje svih epidemioloških mjera radi očuvanja zdravlja svih polaznika.

 

Stoga vas pozivamo da se prijavite na broj Obiteljskog centra: 391 425, te osigurate svoje mjesto na radionicama.

 

Vidimo se!

 

Jelena Pereša

Koordinatorica Programa Junior +

Centar za socijalnu skrb Pazin

Podružnica Obiteljski centar Pula

 

Leave a Comment (0) →

Izložba radova polaznika ljetnih kreativnih radionica u programu “Kvartovski đir”

 

Izložba radova polaznika ljetnih kreativnih radionica u programu “Kvartovski đir”

Draga djeco, poštovani roditelji, suradnici i svi zainteresirani,

Obavještavamo vas da su danas završile ljetne kreativne radionice u programu “Kvartovski đir” koje su trajale od 05.-23.07. a ovogodišnja tema je bila “Čudesna moć prijateljstva”.

Kakve su nam radove naši polaznici, ove godine, pripremili, pogledajmo svi na Dječjem odjelu Središnje knjižnice, Gradska knjižnica i čitaonica, Kandlerova 39 , od ponedjeljka 26.07. pa nadalje.

Ovim putem pozivamo i vas da dođete, pogledate i podržite naše vrijedne polaznike koji su puna tri tjedna pripremali svoje radove uz vodstvo voditeljica i naših vanjskih suradnica:

OŠ Veli Vrh: Likovna radionica 1 (3. i 4. razredi) – voditeljica: Ivana Vojnić Vratarić,

                   Likovna radionica 2 (5. razredi) – voditeljica: Ksenija Tomičić,

OŠ Stoja: Likovna radionica – voditeljica: Margerita Rakić

OŠ Monte Zaro: Likovna radionica – voditeljica: Petra Pletikos.

Također vas obavještavamo kako je u OŠ Veli Vrh, dana 22.07. premjerno održana i dramska priredba polaznika dramske radionice uz vodstvo voditeljice Anje Cvek. Sudeći po nasmijanim dječjim licima koji su tekst i pokret odlično izvela, može se zaključiti da su se zaista potrudili i zasigurno zabavili te da se svi vidimo i dogodine u nekim novim dramskim avanturama.

Za kraj, zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ovog Programa, a posebna zahvala ide Gradu Puli-Pola, čije je sufinanciranje, iz programa javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu, omogućilo dugogodišnju provedbu ovog Programa.

Koordinatorica projekta:

Jelena Pereša

Centar za socijalnu skrb Pazin

Podružnica Obiteljski centar

Leave a Comment (0) →

PROGRAM KVARTOVSKI ĐIR 2021. – LJETNE KREATIVNE RADIONICE ZA DJECU

PROGRAM KVARTOVSKI ĐIR 2021. – LJETNE KREATIVNE RADIONICE ZA DJECU

 

OBAVIJEST

Kao i ranijih godina, i ove će se godine održat ljetne kreativne radionice za djecu u programu Kvartovski đir.

Plan održavanja je od 05. do 23. srpnja 2021.g. ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10,00 do 11,30 sati u svim školama s kojima je dogovorena suradnja u provedbi radionica.

Tema ovogodišnjih radionica je: “Čudesna moć prijateljstva”

 

Naši suradnici ove su godine:

OŠ VELI VRH:

LIKOVNA RADIONICA  1 (3. I 4. RAZREDI) – VODITELJICA: IVANA VOJNIĆ VRATARIĆ

LIKOVNA RADIONICA 2 (5. RAZREDI) – VODITELJICA: KSENIJA TOMIČIĆ

DRAMSKA RADIONICA – VODITELJICA: ANJA CVEK

OŠ STOJA

LIKOVNA RADIONICA – VODITELJICA: MARGERITA RAKIĆ

OŠ MONTE ZARO

LIKOVNA RADIONICA – VODITELJICA: PETRA PLETIKOS

 

Program „Kvartovski đir“ sufinanciran je od strane Grada Pule iz Programa javnih potreba u djelatnosti socijalne skrbi i zdravstva za 2021.g.

 

Leave a Comment (0) →

Predavanje „ZDRAVSTVENA KRIZA: KAKO SMO?“

Povodom Međunarodnog dana obitelji, ove je godine, u suradnji s Gradom Pula i Istarskom
županijom, organizirano online predavanje s temom: „ZDRAVSTVENA KRIZA: KAKO SMO?“.
koje je dana 20. svibnja 2021.g. održala MIA ROJE ĐAPIĆ, mag. psihologije iz Poliklinike za
zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Prezentaciju predavanja možete pogledati ovdje.

Nadamo se da vam se predavanje svidjelo te dalo odgovore na mnoga otvorena pitanja koja
se nameću kako stručnjacima koji se bave djecom i mladima tako i roditeljima, a naročito u
doba aktualne pandemije.

Ponavljamo važnu poruku svim roditeljima u našoj županiji:
Najviše što možete pružiti vašoj djeci je – vaša posvećenost i vaše VRIJEME!

CZSS Pazin-Podružnica OBITELJSKI CENTAR
Pula, Sergijevaca 2/III-052/391-425

Leave a Comment (0) →

Dan obitelji – online predavanje “Zdravstvena kriza: Kako smo mi?”

Međunarodni dan obitelji – Priopćenje
Međunarodni dan obitelji obilježava se 15. svibnja. Proglašen je od strane Ujedinjenih naroda još 1989. godine, a u svijetu je prvi puta obilježen 1994. godine, pod sloganom „da obiteljski dan ne čine stvari, nego srdačni odnosi roditelja i djece“.
Ovaj dan obilježava se s namjerom da se obitelji, kao temeljnoj jedinici društva, od strane međunarodne, nacionalne i lokalne zajednice, prizna nezamjenjiv značaj kojeg obitelj ima u brizi za sve njezine članove, a naročito u podizanju i odgoju djece i mladih.
Obiteljski centar koji djeluje na području Istarske županije, upravo Međunarodni dan obitelji obilježava i kao svoj rođendan, obzirom da je po svojem osnivanju 2007., po prvi put građanima otvorio svoja vrata u svibnju 2008. godine, kada je započeo s radom kao ustanova. Različiti preventivni programi i savjetovalište u kontinuitetu su dostupni građanima do danas, iako je tijekom 2014. zbog zakonskih promjena Obiteljski centar nastavio djelovati kao podružnica Centra za socijalnu skrb Pazin. Naše usluge je tijekom 13 godina koristilo više od 6000 građana, u okviru Obiteljskog savjetovališta ili različitih grupnih preventivnih programa (radionice s roditeljima, djecom, mladima, edukacijske aktivnosti i programi).
Usmjereni smo stvaranju pozitivnog okruženja za obitelj u zajednici, te prvenstveno promociji i zaštiti prava djece.
Povodom Međunarodnog dana obitelji, kojega i ove godine obilježavamo u posebnim okolnostima, u suradnji s Gradom Pula i Istarskom županijom, organiziramo online predavanje s temom: „ZDRAVSTVENA KRIZA: KAKO SMO?“.
Predavanje će održati MIA ROJE ĐAPIĆ, mag. psihologije iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Predavanje je zakazano za:
-20. svibnja 2021. (četvrtak) od 12 do 13,45 sati.
Aktualna zdravstvena kriza vezana uz pandemiju COVID-19 traje već dugo, a neizvjesno je koliko će još trajati. Vjerujemo da ćemo se “izboriti” s virusom, ali mnogi se pitaju kako se “izboriti” sa svim posljedicama koje već sada osjećamo. Posebno je teško roditeljima, koji imaju dvostruku odgovornost – brige o sebi i brige o djeci.
-Što kažu istraživanja o mentalnom zdravlju djece i roditelja u inozemstvu i kod nas?
-Što smo mogli naučiti iz iskustava ranijih zdravstvenih i društvenih kriza?
-Kako razumjeti što nam se događa i zašto nas “žulja” novo normalno?
-Što nam može pomoći, što nas čeka u budućnosti i kako podržati obitelji?
Odgovore na ova pitanja nastojat ćemo zajedno istražiti kroz predavanje, kao i ponuditi jasne i konkretne smjernice za jačanje psihološke otpornosti obitelji. Ova aktivnost usmjerena je osnaživanju osoba koje se iz profesionalne ili roditeljske uloge susreću s djecom i mladima: predstavnicima obrazovnih ustanova, članovima školskih vijeća roditelja, predstavnicima zdravstva, socijalne skrbi, pravosuđa i policije, pulskog sveučilišta, udruga, jedinica lokalne samouprave, predstavnicima medija i drugima.

Poruka svim roditeljima u našoj županiji:
Sretan vam 15. svibnja, Međunarodni dan obitelji!
Najviše što možete pružiti vašoj djeci je – vaša posvećenost i vaše VRIJEME!

CZSS Pazin-Podružnica OBITELJSKI CENTAR
Pula, Sergijevaca 2/III-052/391-425

Leave a Comment (0) →
Page 1 of 6 12345...»
Skip to content