Kvartovski đir

Općenito o programu Kvartovski đir

Još davne 2009. godine, u tadašnjem Obiteljskom centru Istarske županije,  osmišljen je program „Kvartovski đir“ kao ponuda sadržaja kreativnog i strukturiranog provođenja slobodnog vremena djece, a s ciljem razvijanja socioemocionalnih kompetencija djece te prevencije različitih oblika nasilja i ovisnosti djece i mladih.

Program je započeo kao ciklus radionica za jednu skupinu djece u prostoru Obiteljskog centra (zgrada Vodotornja na Vidikovcu), u trajanju od sredine srpnja do sredine kolovoza (2x tjedno).  Prva voditeljica je bila volonterka, gđa Ljiljana Radolović, umirovljenica iz kvarta, s iskustvom u provođenju likovnih kreativnih radionica.

Program se tijekom narednih godina razvijao te je u početku sufinanciran od strane Istarske županije kroz program javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu, što je omogućilo održavanje radionica za više grupa djece.

U posljednjih nekoliko godina Program redovito financijski podržava Grad Pule. Iz godine u godinu raste interes za navedenim programom pa se kreativne aktivnosti organiziraju za sve veći broj grupa i na različitim lokacijama u Puli. Najčešće se radi o likovnim aktivnostima (različite tehnike), a više godina se provode i kreativne dramske radionice. Zahvaljujući podršci Grada Pule radionice su besplatne za sve sudionike.

Kao suradnici u provedbi redovito se uključuju osnovne škole na području Grada Pule, vezano za informiranje djece i formiranje grupa, a program se inače provodi u pojedinim školama i/ili  mjesnim odborima. Sam naziv programa upućuje na ponudu aktivnosti  u „kvartu“ u kojem djeca inače žive. Pri planiranju aktivnosti vodi se računa o što ravnomjernijem prostornom obuhvatu djece koja mogu samostalno pohađati radionice, tijekom ljetnih mjeseci, u jutarnjim terminima.

Voditeljice radionica redovno su stručnjakinje u svojem području, te su se izmjenjivale i nadopunjavale tijekom svih ovih godina provedbe. Svake godine promišlja se o zajedničkoj temi za sve grupe, što donekle usmjerava kreativne aktivnosti, ali s puno slobode, kako za voditeljice u strukturiranju pojedinih grupnih susreta, tako i za djecu u njihovom kreativnom izražavanju. Teme su uvijek pozitivno usmjerene djeci, njihovim pravima, zdravim životnim izborima, ekologiji, te okruženju (Ritam moga kvarta, Pula kroz povijesna razdoblja i sl.). Tradicionalno program završava zajedničkom izložbom (najčešće u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula) na kojoj sudjeluju i ostali članovi obitelji, a djeci se zasluženo dodjeljuju priznanja.

***************

Kvartovski đir u 2019. godini

U 2019. godini Kvartovski đir je imao temu Ekologija svuda oko nas, a provodio se u 3 osnovne škole i to:

1.OŠ Veli Vrh – ukupno 40 djece:

a) dramska grupa – 18 djece, voditeljica Anja Cvek

b) likovna grupa – 22 djece, voditeljica Lara Jugovac

2. OŠ Veruda – ukupno 17 djece:

a) likovna grupa grafičari – 10 djece, voditeljica Ksenija Tomičić

b) likovna grupa brodograditelji – 7 djece, voditeljica Margerita Rakić

3. OŠ Monte Zaro – likovna grupa ekološka – 12 djece, voditeljica Petra Pletikos

Podršku provedbi programa pružila je i jedna volonterka – Beata Jeger, u likovnoj grupi – grafičari u OŠ Veruda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Izložba radova djece i pokazna dramska točka održani su 31.07.2019. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, s početkom u 18h. Izložba je bila otvorena do 14.08.2019.

***************

Najava radionica Kvartovskog đira za 2018. godinu

Kvartovski đir je program čiji je središnji dio ciklus ljetnih kreativnih radionica s djecom starijeg osnovnoškolskog uzrasta (11-15 godina).

Provodi se desetu godinu zaredom u Puli, tijekom srpnja, u suradnji s osnovnim školama i uz vrlo značajnu ulogu vanjskih suradnica, a nadamo se i uz pomoć volonterki i volontera.

Tema ovogodišnjih radionica je “Pula kroz povijesna razdoblja”.

Cilj programa je djeci omogućiti konstruktivno provođenje slobodnog vremena i potaknuti razvoj kreativnih i komunikacijskih vještina. Kroz devet godina provedbe u Kvartovskom điru je sudjelovalo više od 350 djece. Od 2012. do 2014. godine provedbu programa Kvartovski đir financijski je podržavala Istarska županija, a od 2013. godine Grad Pula.

Kreativne radionice će se u 2018. godini održavati tijekom srpnja, triput tjedno, na sljedećim lokacijama u Puli:

OŠ Veruda, OŠ Veli Vrh te OŠ SE “G. Martinuzzi”.

Kreativne radionice su različitih sadržaja:

Dramska – Sanja Pavleković, prof. i Anja Cvek, odg.

Likovna – Martina Vojnić Ivančević mag. likovne pedagogije; Suzana Kariko, ak. slikarica; Sanja Simeunović Bajec, prof. likovne kulture; Marinela Pincan Šimić, psih.

Osim radionica, u Kvartovskom điru se organiziraju i uvodni roditeljski sastanci, sastanci sa suradnicima, uključivanje i priprema volontera te završni susreti sudionika i njihovih gostiju, uz izložbu radova nastalih na radionicama.

Grupe su popunjene za 2018. godinu.

Više o volontiranju u Kvartovskom điru u 2018. godini:
Opis volonterskog mjesta
Prijavnica za volontere

Skip to content