„Rastimo zajedno“

Rastimo zajedno

 

Program je namijenjen roditeljima djece najmlađe dobi (do 4 godine), a oslanja se na Konvenciju UN-a o pravima djeteta. Sadrži 11 tematski povezanih radionica u trajanju od 120 minuta koje se održavaju jednom tjedno. Radionice Rastimo zajedno kroz poticajno i osnažujuće okruženje roditeljima nude priliku za bolje upoznavanje samih sebe kao roditelja te jačanje roditeljskih stavova i vještina usmjerenih na dobrobit djeteta i roditelja.

Više o programu

Rastimo zajedno nastao je 2008. godine u okviru UNICEF-ovog Programa podrške ranom razvoju i poticajnom roditeljstvu, a Obiteljski centar ga provodi od 2011. godine. Radionice vode stručne radnice Obiteljskog centra (psihologinja, socijalna pedagoginja i socijalna radnica) –sa završenom edukacijom za voditeljice radionica Rastimo zajedno.

 

Rastimo zajedno Plus

 

Program Rastimo zajedno Plus namijenjen je roditeljima djece s teškoćama u razvoju u dobi do osam godina.

Kao i program Rastimo zajedno (link na RZ na našim stranicama), iz kojeg je izrastao, Rastimo zajedno Plus je nastao pod okriljem Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i sadrži 11 tematski povezanih radionica u trajanju od 120 minuta. Rastimo zajedno Plus, osnažujući roditelje djece s teškoćama, promiče iste vrijednosti i pristup roditeljstvu kao program Rastimo zajedno, uvažavajući posebne okolnosti s kojima se suočavaju roditelji djece s teškoćama u razvoju kao što su više izazova i stresa, potreba za više informacija i stručne podrške i sl.

Više o programu

Program Rastimo zajedno Plus razvijao se kroz 2012. i 2013. godinu, od kada ga provodi i Obiteljski centar. Radionice vode stručne radnice Obiteljskog centra – psihologinja i socijalna radnica, sa završenom edukacijom za voditeljice radionica Rastimo zajedno Plus.

 

Rastimo zajedno – i mi!

 

„Rastimo zajedno – i mi! Podrška roditeljstvu korisnicima CZSS“ projekt je namijenjen roditeljima djece predškolske dobi koji su u tretmanu ili praćenju centara za socijalnu skrb zbog različitih rizika za roditeljstvo.

Roditeljima se, kroz ciklus od 11 tematski povezanih radionica temeljenih na programu Rastimo zajedno (link na RZ na našim stranicama), nudi poticajno i osnažujuće okruženje u kojem mogu bolje upoznati sebe kao roditelja te ojačati svoje roditeljske stavove i vještine koje doprinose dobrobiti djeteta i roditelja. Paralelno s ovim radionicama za roditelje, postoji mogućnost i za odvijanje kreativnih radionica s djecom. Radionice s roditeljima i s djecom predstavljaju središnji dio projekta i provodit će se tijekom 2016. godine.

Nositelj projekta Rastimo zajedno – i mi! je Centar za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“ iz Zagreba, a partneri u provedbi centri za socijalnu skrb Bjelovar, Sisak, Pazin (podružnice – obiteljski centri u Bjelovaru, Sisku i Puli) te CZSS Zagreb (ured Trnje). Uz navedene će se gradove projekt provoditi i u Đulovcu, a radionice s roditeljima i djecom vodit će stručne radnice/radnici obiteljskih centara te dječjih vrtića u Sisku i Bjelovaru. U pulskom Obiteljskom centru radionice za područje Istarske županije vode socijalna pedagoginja i psihologinja.

Kroz projekt će se radionice osnovnog programa Rastimo zajedno prilagoditi potrebama roditelja – korisnika CZSS, evaluirati i, na temelju povratnih informacija svih uključenih (roditelja, voditelja/ica radionica, drugih stručnjaka), dodatno prilagoditi odnosno uobličiti u smjernice za provedbu programa primjenjive u cijeloj Hrvatskoj.

Skip to content