U Pazinu održana radionica uoči Svjetskog dana svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba
3517
post-template-default,single,single-post,postid-3517,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

U Pazinu održana radionica uoči Svjetskog dana svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba

U Pazinu održana radionica uoči Svjetskog dana svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba

U pazinskom Spomen domu nastavlja se ciklus radionica posvećenih starijim osobama. U ponedjeljak, 13. lipnja, povodom Svjetskog dana svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba održana je radionica pod nazivom “Pravna zaštita starijih osoba – Izazovi i mogućnosti u Istarskoj županiji”.

Radionicu je, u ime organizatora Centra za socijalnu skrb Pazin, otvorila ravnateljica Pavita Jelinčić, koja je istaknula da je poznavanje vlastitih prava, ne samo preduvjet za podizanje kvalitete života starijih osoba, već i izravna prevencija njihova zlostavljanja. Predstavila je voditeljicu radionice, Jelenu Pereša, dipl. pravnicu s pravosudnim i javnobilježničkim ispitom, certifikatom iz Realitetne terapije te drugim edukacijama iz područja djelatnosti socijalne skrbi s preko 22 godine radnog iskustva u pravosuđu, javnom bilježništvu, te na pravnim poslovima i radu savjetovališta pri Obiteljskom centru u Puli, u kojemu radi već 13 godina.

Što znači pojam „pravna zaštita starijih osoba“, može li se i treba li se baš sve regulirati te jesu li propisi u skladu sa stvarnim životnim potrebama, samo su neka od pitanja o kojima se raspravljalo na jučerašnjoj radionici. Kroz radionicu sudionici su imali prilike upoznati se s trenutno dostupnim resursima i mogućnostima poboljšanja životnih uvjeta za podmirenje potreba starijih osoba kroz osiguravanje pravodobnosti, obuhvata i bolje ciljanosti socijalnih usluga osobama treće životne dobi u Istarskoj županiji. Na kraju radionice gđa. Jelena Preša istaknula je rizike s kojima se često susreću starije osobe. Osim najčešćih rizika kao što su prijevare, spomenula je i izazove s kojima se osobe starije životne dobi suočavaju prilikom rješavanja imovinskopravnih pitanja između roditelja i odrasle djece, nakon čega je prisutnima predočila moguća rješenja u cilju njihove zaštite.

Podsjećamo kako se projekt „SOS – skrb o starijima“, kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog križa Pazin s partnerima Gradom Pazinom i Centrom za socijalnu skrb Pazin, provodi u sklopu izgradnje Doma za starije osobe i centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin. Ukupna vrijednost projekta iznosi 54.720.608,72 HRK, od čega EU sufinancira iznosom od 10.817.210,07 HRK. Projekt je prijavljen u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

                             

 Skip to content